Саудитска Арабия инвестира в строеж на завод за фураж край Шумен

Изграждането на завод за фураж край Шумен е един от конкретните проекти, част от подписания меморандум между България и Саудитска Арабия, според който в следващите 6 месеца трябва да се изготви план за създаване на съвместна Българо-Саудитска държавна компания. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на земеделието, храните и горите.

Подписи под документа положиха министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов и Халед ал Абуди, директор на саудитската компания за инвестиции в земеделието и животновъдството Salic.

Припомняме, че още през април стана ясно, че има инвестиционно предложение от България към Саудитска Арабия за завод за фуражи с голям капацитет край Шумен, който да произвежда до 500 000 тона годишно. Към момента проектът е в доста напреднала фаза.

На срещата си с министър Порожанов саудитският представител подчертал интереса към българското месо, най-вече агнешко. „За да реализираме внос на месо е много важно възможно най-скоро да се открие директна авиолиния между двете страни“,  подчерта Румен Порожанов и изрази увереност, че това ще стане възможно най-скоро.

Ал Фадли заяви още, че продуктите от рози и сътрудничество в областта на ветеринарната медицина също са обект на интерес от страна на Саудитска Арабия.

Министрите Порожанов и Ал Фадли откриха едно от най-големите изложения за храна и земеделски продукти в Саудитска Арабия – Saudi Agro- food.  Порожанов бе специален гост на събитието, в което България участва за първи път.

Страната ни се представя с щанд, разположен на площ от 90 кв. м, на който 9 български фирми предлагат млечни и месни продукти, минерални води, пакетиран ориз, козметични продукти от етерични масла, мед и консервирани зеленчуци.

Снимка: МЗХГ

 

Подобни

Leave a Comment

16 − 9 =