Светият Синод иска дядо Добри да бъде канонизиран за светец

Дядо Добри да бъде канонизиран за светец, за това настояват православни християни и свещеници. Възрастният мъж, станал известен като Тихия ангел и Светеца от Байлово, почина на 13 февруари на 103-годишна възраст.

Светият Синод е внесъл официално искане да бъде назначава комисия, която да проучва целия живот на дядо Добри и да определя към коя от формалните категории принадлежи да бъде канонизиран – пророк, апостол, мъченик, чудотворец, безсребреник.

Дори в своето обръщение по повод кончината на дядо Добри, патриарх Неофит  го нарича безсребреник. От Българската православна църква коментират, че с радост ще съберат всички свидетелства за преживени чудеса, за да започне процедура за канонизация на дядо Добри.

Ето и част от обръщението на Българския Патриарх и Софийски митрополит Неофит:

“Народът го наричаше “светецът от Байлово” не само заради безкористното му служение и даряване, а и заради чистото изповедание и живеене на праотеческата ни българска православна вяра. Верността му към Църквата и нейните повели беше вярност на праведник, а “споменът за праведника ще пребъде благословен” (Притч.10:7). Така и ще го помним и ще се молим за душата му – праведният безсребърник, който изпълни Божиите повели, без да промени или изкриви дори една буква от Св. Писание и Св. Предание, верен на Църквата и Отечеството си и неуморен в добрината си”

Снимка: Фейсбук/Shenol Hasan

Подобни

Leave a Comment

5 × four =