Световна седмица на предприемачеството в СУ „Панайот Волов“ Шумен

Световната седмица на предприемачеството беше отбелязана в СУ „Панайот Волов“ Шумен. Това е международна кампания, която има за цел да подпомогне младите хора да развият предприемаческото мислене и поведение. Инициативата се провежда за десета поредна година, като домакин от самото начало е Джуниър Ачийвмънт България.


В СУ „Панайот Волов“ инициативата се проведе под формата на бизнес предизвикателство – иновационен лагер, който представлява интензивна работилница за младежи. Сформираните три отбора от ученици от 9-ти, 10-ти, 11-ти, и 12-ти клас, които се обучават в училището в сферата на предприемачеството, бизнеса и туризма, имаха за задача да представят бизнес идея на тема „Как искам да изглежда градът на моите мечти“. Учениците разработиха и защитиха три идеи – производство и търговия на маратонки с крачкомер, бизнес за реставриране на стари сгради и откриване на кризисен център за проблемни тийнейджъри.

За целта им помагаха трима ментори – Юлияна Йорданова – координатор на проекта, Стоянка Цветанова и Мариана Методиева. Предложенията бяха оценявани от компетентно жури – Невена Пощарова – управител на фирма за електронна търговия, Милена Милева и Невин Исмаил, преподаватели в училището. Учениците ползваха съвети и от бизнес консултанти, хора, които успешно са развили собствен бизнес – Марияна Милчева, представител на фирма за хранителни добавки, и Адем Шевкет Адем, земеделски предприемач. Инициативата беше подкрепена задочно и от един от най-големите спонсори на училището „Алкомет“ АД. Технически сътрудници на събитието бяха Елица Орцева, Йордан Радев и Димитър Димитров, преподаватели по информационни технологии. 


Учениците вложиха много усилия, за да впечатлят строгото жури. Обединяваха сили и знания, организираха и разпределяха задачи, вземаха скоростни решения, отговаряха разпалено на провокативни въпроси. Този малък празник имаше за цел да постави учениците в ситуация, в която те интуитивно да осъзнаят, че предприемачеството не е само стартиране на собствен бизнес, а е начин на мислене, култура на поведение и умения за превръщане на идеите в дела.

Подобни

Leave a Comment

1 × four =