Силна събота за шуменската фехтовка – купа и медали от турнири в София и Букурещ

Съботният ден се оказа много ползотворен и успешен за рапиристите на двата шуменски клуба – Фехтовална академия „Волов“ и СК по фехтовка „Шумен“. В София най-добрите български отбори си дадоха среща за купа „НСА“ при мъже и жени на рапира – първи кръг от купа България. Вичко Николов от ФА „Волов“ помете конкуренцията и стана първи, а неговия съотборник Иван Славчев се пребори за бронзовия медал. Калоян Николов от СК по фехтовка „Шумен“ остана на третата позиция, след като загуби от своя съгражданин и вечен конкурент Вичко. Неговият съотборник, 14-годишния Любослав Младенов също направи добро представяне, въпреки че игра повечето си срещи със счупена лява ръка. Той се класира на осмата позиция.

„Още в подготвителните групи Любослав падна лошо на ръката си. Докторът обаче прецени, че травмата не е тежка и няма счупване. Любослав спечели една елиминация, влезе в 8-мицата и в битка за третото място, загуби с 15-13. Ръката му се поду, отидохме в Пирогов и там се оказа, че две кости на китката са счупени“, разказа пред СтрелаБГ треньора му Младен Младенов. При жените Виктория Михалева от „Шумен“ се класира 5-та, а Габриела Колева остана на осмото място. ФА „Волов“, в лицето на треньорът Ники Николов, не изпрати рапиристи от нежния пол на купа „НСА“. „При жените очаквах да се представим по-добре, но за жалост, не се получи. Там обаче конкуренцията е доста по-голяма. Участваха поне 10 състезателки с горе долу изравнени сили“, добави още Младенов.

Фехтовалната академия изпрати обаче своите млади надежди на турнир за купа „Стяуа“ в Букурещ, за деца до 8 и 11 години на рапира. Дебютантът Росен Великов се класира втори, а неговия брат Велислав Великов завоюва бронзов медал на горната възраст. Теодор Тодоров до 11 години също грабна среброто, като на предното издание на турнира отново беше втори. Следващата седмица, на 2-3 декември, ФА „Волов“ организира в Шумен турнир за деца до 11, 13 и 15 год.

 

Подобни

Leave a Comment

1 + 10 =