Симфониета – Шумен стартира новия творчески сезон

Симфониетата в Шумен ще изнесе първия си предсезонен концерт на 14 септември от 19:05 часа в концертна зала „Проф. Венета Вичева“ в Община Шумен.

В него ще вземат участие като солисти най-младите музиканти в оркестъра – флейтистите Ина Иванова и Божидар Мазев. Двамата са възпитаници на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив.

В тяхно изпълнение ще чуем Концерт за две флейти и оркестър от италианския композитор Доменико Чимароза. Под диригентската палка на Калина Василева ще прозвучат още популярните сюити „Пер Гинт“ от Едвард Григ и увертюрите „Пепеляшка“ от Росини и „Оберон“ от Вебер.

На 21 септември на шуменска сцена гостува младата цигуларка Зорница Иларионова. Под диригентската палка на Станислав Ушев тя ще изпълни виртуозния и рядко изпълняван Първи концерт за цигулка и оркестър от полския композитор Хенрик Виенявски.

Серията предсезонни концерти ще завършат специалните гости от Аржентина – диригентът Рамиро Ариста и солистите от Япония – Йоко Нагашима /пиано/ и Косуке Наказоно /устна хармоника/. На 28 септември те ще представят популярни мелодии от цял свят.

На 12 октомври е голямото откриване на творчески сезон 2017/2018 с диригент Калина Василева и солист Йовчо Крушев /пиано/. Могъщ Бетовен, мистичен Дюка и колоритен Де Файя ще бъдат част от програмата за тържественото събитие.

Подобни

Leave a Comment

14 − six =