Намериха малка сърничка нахапана от скитащи кучета

Сигнал за малка сърничка нахапана от скитащи кучета е подаден вчера сутринта в ДГС-Смядово. В близост до гората край село Риш жител на селото вижда две кучета, които се опитват да разкъсат животинчето. Мъжът успява да ги прогони и веднага подава сигнал в стопанството.

На място пристигат горските, които работят в района и  прибират раненото сърне в сградата на териториалното поделение. Извикан е и ловният експерт на СИДП инж. Тервел Стефанов, който транспортира сърничката до клиниката на д-р Валентин Атанасов в Шумен. Животинчето е включено на системи и са му направи изследвания, които установяват, че е счупено едно от задните му крачета и има ухапвания по тялото.

Сърничката, която е едва на няколко седмици, е стабилизирана, но за съжаление вчера по обяд стана ясно, че въпреки грижите на д-р Атанасов и бързата реакция на експертите от стопанството и СИДП животинчето има вътрешни разкъсвания, които са несъвместими с живота.

Скитащите кучета се превърнаха в  проблем през последните няколко години, защото много хора изхвърлят вече ненужните според тях домашни любимци. Кучетата нанасят изключително големи щети на дивите животни. Туристите и хората, които спортуват на територията на ПП „Шуменско плато“ често се натъкват на разкъсани малки сърнички и диви свине. Според инж. Тервел Стефанов кучетата ловуват успешно, гонят жертвите си до край, умеят да се пазят от хората и това ги прави много опасни. Проблем има и при пастирските кучета, които придружават стадата. По закон трябва да им се поставят специални спъвачи, които да им пречат да гонят диви животни, но това се прави от много малко стопани.

На територията на СИДП скитащите кучета са около 5 000 и броят им се запазва почти без промяна през годините. Според данните от таксацията през 2016 година безстопанствените кучета са 5 050, през 2017 са 4 874, а през 2018 са 4 762.

Подобни

Leave a Comment

6 − 2 =