Спешният център в Шумен очаква нови линейки

В края на миналата седмица Комисията за защита на конкуренцията поднови обществената поръчка за закупуване на 400 нови линейки за спешната медицинска помощ в страната. Припомняме, че търгът бе стопиран, заради обжалване от фирма „Вайман технолоджи“, която беше регистрирана месец преди процедурата с капитал от 100 лева. За радост на работещите в системата, КЗК обяви искането на фирмата за неоснователно.

Обществената поръчка за купуването на линейките е част мащабен инвестиционен проект за модернизация на системата за спешна помощ. Общият бюджет по проекта е над 163 млн. лв., като в сумата е включена и модернизация на 237 обекта. Планът на здравното министерство е новите автомобили да бъдат разпределени в почти всички спешни центрове в страната.

Директорът на ЦСМП – Шумен д-р Илиян Илиев обясни пред СтрелаБГ, че все още не е решено колко от тези линейки ще дойдат в Шумен, но би бил доволен на поне 3-4 нови и изцяло оборудвани автомобила.

„Към момента разполагаме с 23 линейки, но често се случват повреди и броят им варира. Преди 3 години чрез обществена поръчка се сдобихме с 2 нови санитарни автомобила Фиат. Останалата ни техника е по-стара. Хубаво е, че ще има подмяна на линейките с нови и по-модерни, но е добре да го правят по-често, а не така кампанийно. Все пак, нашите екипи са в движение постоянно, техниката се поврежда и се налага да отделяме много средства за ремонти“, каза още д-р Илиев.

Възобновяването на обществената поръчка не е единствената добра новина за работещите в спешната помощ. Миналата седмица правителството одобри близо 20 млн. лева, които трябва да отидат за увеличение на възнагражденията на персонала в центровете за спешна медицинска помощ и средства за спешните отделения в лечебните заведения за болнична помощ, финансирани по реда на Методиката за субсидиране на лечебните заведения за 2018 г.

Подобни

Leave a Comment

9 − one =