Спортни клубове от Шумен се надигат срещу несправедливо гласуване за финансиране на скаутския клуб

След провелата се сесия на Общински съвет-Шумен вчера, ръководствата на някои от спортните клубове в града ни потърсиха с цел да се даде гласност за неравноправието и дискриминацията между всички младежки организации в града спрямо Скаутски клуб „ Мадарски конник“ станал по-известен около общинският съветник Добромир Драев.

След обстойна проверка стана ясно, че скаутският клуб е единствен, който получава целеви средства. Останалите клубове, младежки организации и физически лица които също имат нужда от подкрепа се налага да спазват ясно описаните правила и наредби, да представят проекти и да ги защитават, за да получат финансиране.

Скаутският клуб е получавал средства, които през годините са нараствали. От 5 000 лв. до 14 000 лв. през 2016-та, когато тогавашният председател на клуба Добромир Драев става общински съветник и така до днес, когато отново той иска сумата да стане 30 000 лева. Изключение прави само спорната изминала година, когато искането за финансиране на клуба не бе уважено от ОС поради липсата на отчет за дейностите.

Казусът с бюджета на клуба стигна и до съда, който в крайна сметка се произнесе, че тези 14 000 лева ще бъдат преведени по сметките, ако бъдат представени всички нужни документи и отчети.

А дали са?

Независимо от това обаче за Бюджет 2020 на община Шумен бе депозирано искане отново от Добромир Драев за „ Община Шумен да финансира Сдружение „Скаутски клуб Мадарски конник“ – гр.Шумен, Булстат ******** за издръжка и дейност за 2020 год. в размер на 30 000 лв.“

Искането му бе прието след гласуване :
БСП за България“ – 6 гласа „ЗА“ ; 3 гласа „ВЪЗДЪРЖАЛ СЕ“
Местна коалиция ДБГ – 6 гласа „ЗА“
ДПС – 5 гласа „ЗА“
ГЕРБ – 14 гласа „ВЪЗДЪРЖАЛ СЕ“
Български социалдемократи – 1 глас „ЗА“ ; 1 глас „ВЪЗДЪРЖАЛ СЕ“
ВМРО – 2 гласа „ЗА“
“Демократична България -Обединение“ – 2 гласа „ЗА“

„Не искаме да намесваме и да обезсърчаваме децата с тези по наше мнение нечестни и несправедливи игри на някои от съветниците. Спортът възпитава, учи на много неща и едно от тях е Феърплей – честната игра. Нашите уважения, но няма как ние – треньорите да им обясним, защо за едни има, а за други не“, се споменава още в писмото, което получихме.

Стана ясно още, че няколко спортни клуба ще се внесат искане до областният управител на Шумен за прегласуване на това решение, което ощетява всички освен скаутския клуб.

Подобни

Leave a Comment

two × 3 =