Сребро и бронз за възпитаниците на Школа А&Б от XIV Жаутиковска олимпиада в Казахстан

Днес официално бе закрита XIV Жаутиковска олимпиада по математика, физика и информатика, която се проведе в Алмати, Казахстан.

България беше представена от пет отбора – Софийска математическа гимназия, Математическа гимназия д-р Петър Берон – Варна, Природо-математическа гимназия акад. Никола Обрешков – Бургас, Първа частна математическа гимназия – София и Школа А&Б от Шумен. Българските участници завоюваха общо пет златни, шест сребърни и пет бронзови медала.

От отбора на Школа А&Б с ръководител Бисерка Йовчева, сребърен медал спечели Иван Ганев, а Петър Ангелов се окичи с бронзово отличие. Добро представяне направи и Александър Георгиев. Тази година Школата има 20 годишен юбилей и спечелените медали са един голям подарък.

В олимпиадата участваха 482 състезатели, разпределани в 72 отбора от 15 държави. Това е едно от най-престижните световни състезания, което се провежда едновременно по трите дисциплини. В олимпиадата бяха допуснати до участие отбори на специализирани училища и школи от цял свят. Състезанието се проведе в два състезателни дни и беше оценявано от компетентно международно жури.

Нивото на задачите беше изключително високо, такова че може да се сравни с нивото на Международните олимпиади по съответните дисциплини.

Подобни

Leave a Comment

7 + 16 =