Средства на „Фонда за лечение на деца“ отивали за семинари и уроци на служителите

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу четирима служители на Център „Фонд за лечение на деца“. През април 2016 г. те бяха обвинени за участие в престъпен сговор за незаконно присвояване и неправомерно разходване на средства от бюджета на фонда, за прехвърляне на задължения на фонда към НЗОК и за длъжностни престъпления.

Шест обвинения са повдигнати на Павел Александров – директор на Център „Фонд за лечение на деца. Пет са обвиненията срещу Катерина Котева, главен експерт във фонда, която неправомерно е била определяна от Александров за негов заместник (определянето на заместник е от компетенциите на здравното министерство) и в негово отсъствие е продължавала престъпната му дейност. Татяна Радева – старши експерт „икономист, организатор на труда“, и Станислава Горанова – главен експерт „специалист обработка на данни“ и контрольор на дейността на фонда, са обвинени за участие в престъпното сдружение, като с подписите си са оформяли документи, с които неправомерно са изплащани суми от бюджета на институцията.

От прокуратурата съобщават, че според доказателствата по делото през септември 2014 г. Павел Александров лично мотивирал тримата си колеги да участват в престъпното сдружение като подписват и узаконяват неправомерното изразходване на средства от бюджета на фонда. Така например, за командироване в чужбина без право и със средства на фонда лекари от различни болници – за участие в международни семинари или като придружители на болни деца.

Според нормативната уредба придружител в подобни случаи може да бъде само едно лице, като на практика това е някой от родителите. Александров неправомерно е сключвал и договори на фонда с фирма за съдействие при лечението на деца в чужбина, главно в болница Аджъбадем, Турция.

Припомняме, че на 20 април 2016 г., при акция на ГДБОП и Специализираната прокуратура във Фонда за лечение на деца, бе арестуван директорът Павел Александров и още няколко лица. Ден по-късно Александров бе освободен под гаранция от 20 000 лева. Тогава задържаните наброяваха 8 лица. Малко след арестите за директор на фонда беше назначен проф. Владимир Пилософ.

Подобни

Leave a Comment

eight − two =