Среща за представяне на студенти по програма „Млади ромски педагози“

Представянето на успелите младежи се извърши в двора на детска градина „Снежанка“ с. Ивански. Присъстваха семействата им, кмета на селото – Марин Дерменджиев, директора на обединеното училище в селото Стефан Стоянов, както и директора и педагогическия екип на детската градина.

Иван и Антоанета през септември ще бъдат първокурсници в Шуменски университет. Ще започнат своята подготовка за педагози. Междувременно ще свикават с работата на детски учител, като наблюдават педагогическия екип на ДГ „Снежанка“ с. Ивански. Там те ще са доброволци, по предварително изготвен график.
Включени са в програма „Млади ромски педагози“ на ТСА, реализиращ се с помощта на Център Амалипе. Основната цел на проекта е наемането им на работа в местната детска градина.

Младежите получават менторска подкрепа, както и финансова помощ за следването си. Те преминаха през сериозен подбор. След като бяха одобрени, за тях бяха организирани курсове – индивидуални часове по български език и литература, с цел добра подготовка за държавните зрелостни изпити и кандидатстудентския изпит в университета. Получиха методическа помощ при кандидатстването и записването си към висшето учебно заведение в града. Таксите им за първия семестър вече са платени.
Семействата им се гордеят с тях и ги подкрепят. Иван и Антоанета ще бъдат първите роми-висшисти за Ивански. По този начин ще бъдат добър пример за цялата ромска общност, най-вече за деца и ученици, които да последват техния пример.

Център Амалипе реализира проекта и в Община Горна Оряховица.

Подобни

Leave a Comment

three × two =