Стамболийски – първата българска община с безплатен градски транспорт?

Стамболийски ще се превърне в първата българска община, която ще пусне безплатен градски и междуселищен транспорт, пише Plovdiv-press.bg. Радостната новина е съобщил във фейсбук кмета на 20-хилядната пловдивска община Георги Мараджиев.

Автобусите, които ще бъдат закупени за тази цел, ще са от типа градски рейсове със специални места за инвалиди. Ще имат и платформи, които ще се спускат на спирките, за да могат без проблем хора с инвалидни колички или със затруднения в придвижването да се качват и слизат самостоятелно. В автобусите ще има достатъчно обособено място и за самите колички. Платформите ще могат да се ползват и от майки с детски колички.

„След направените финансови разчети, искам да съобщя, че в края на годината гражданите ще могат да ползват тези два вида транспорт напълно безплатно. Всички разходи ще бъдат поети от общинския бюджет, като за целта ще направим необходимите икономии. По този начин ще се превърнем в първата българска община с безплатен транспорт за гражданите“, се казва още на официалната страница на градоначалника.

Припомняме, че в началото на годината Столична община пусна т.нар. „зелен билет“ на цена от 1 лев за пътуване с градски транспорт. Решението е свързано с реализираните превишения на нивата на фини прахови частици.

Подобни

Leave a Comment

10 + 13 =