България заема третото място в ЕС по увеличение на произведените вредни емисии

България заема трета позиция сред 28-те страни-членки на ЕС по производство на вредни емисии на CO 2 /въглероден двуокис/, според анализ на Евростат за екологичната оценка на тези емисии през 2017 г. У нас през миналата година са били произведени в повече над 8% вредни емисии на въглероден двуокис, което в числа е над 27 млн. тона СО 2, вследствие от производството на топлоенергия и битовото отопление, пише investor.bg.

Съдът на ЕС точно преди година публикува решението си по дело срещу България за нарушаване на Директива 2008/50 на ЕС за качеството на атмосферния въздух. В документа пише, че Съдът намира България за виновна за систематично и постоянно превишаване на средноденонощните и средногодишните норми за фини прахови частици на територията на цялата страна. Засега Съдът на ЕС не налага санкции, но при бъдещо неспазване на горната Директива на ЕС, са възможни солени глоби за страната ни.

На първа позиция по производство на емисии от СО 2 е Малта – плюс 12,8%, следвана от Естония – плюс 11,3%, България – плюс 8,3%, Испания – плюс 7,4%, Португалия – плюс 7,3% и др. Най-голямо намаление на вредните емисии на СО 2 е регистрирано в Дания и Финландия – по около минус 6 на сто, Великобритания и Ирландия – минус 3 на сто. Най-големите производители на вредни емисии от СО 2 са и най-големите икономики в Европа: Германия – 23 на сто от общото производство на вредни емисии, Италия и Франция – по 10 на сто.

Всяка година близо 7 милиона души умират от болести, свързани с излагането на замърсен въздух. Само на територията на Евросъюза мръсният въздух през миналата година е причинил смъртта на над половин милион европейци, отчитат още експертите на СЗО. Според тях външното замърсяване на въздуха, причинено от изгаряне на твърдо гориво в ТЕЦ-овете по света, други вредни източници, както и вредните емисии от автомобилите, са причина за смъртта на 4,2 милиона смъртни случая в световен мащаб.

Снимка: bg.ilovevaquero.com

Подобни

Leave a Comment

16 − eight =