Стрелочникът от гара Хитрино: Стрелката се обръща само при особени случаи, но не и за приемане на влак

За първи път стрелочникът от гара Хитрино – Ирфан Хасан в специално интервю пред bTV. Той е мъжът, чиито очи са видели адския взрив на цистерни, който погуби 7 души през декември 2016 година. Разказът му за драматичните минути на експлозията опровергава версията на собственика на композицията, обявена вчера, че не скоростта, а повредена жп стрелка е причина за трагедията.

Експертиза, поръчана и платена от транспортната фирма-собственик на композицията сочи, че дерайлирането се дължи на незаключена стрелка. Взривът пък станал заради повторно пускане на електричеството по контактната мрежа. „Влакът бучеше, нямаше тракане на колелетата, нямаше нищо – ще кажеш, че някакво земетресение става, вентилаторите се надгонваха как да охладят влака – толкова беше напечено – разказа Ирфан. – Влакът, както хвърчеше, мина по всичките стрелки. Пет вагона и пет машини прелетяха“.

„Цялото село гори, слизат машинистите и викат на дежурния: „Защо ни спря. Нямаше намерение изобщо да спре, ако не беше се скъсал… Ще изпотрепе пътническия влак насреща“, разказа Ирфан Хасан. Той е отговорен за стрелките на коловозите във фаталната сутрин. Убеден е, че не съоръжението е причината.

„Стрелката си е заключена, стрелката не съм я обръщал цяла нощ и не се обръща. Обръща само при особени случаи или за гариране, но не и за приемане на влак“, каза той. По думите му няма как сама да се е обърнала, защото „тя пета стрелка е сигурно най-здравата стрелка, няма проблеми“, коментира той. По транзитния коловоз през селото се преминава с 60 км/ч, а влакът се е движел с 87. „Той направо идваше да ни убива, друго няма какво да ти кажа“, посочи Ирфан.

Снимка: БТВ

 

 

 

 

 

 

Подобни

Leave a Comment

17 − 11 =