Съборени дървета и изпочупени клони след бурния вятър в Шумен

Няма сериозни щети от силния вятър, който връхлетя връз Шумен снпщи, съобщи общинска администрация. Съборени са дървета и са изпочупени клони в различни райони на града. На ул. „Калиакра“ и по бул. „Симеон Велики“ в района на стария екарисаж бурният вятър е изкоренил две дървета. Паднали салкъми има и по ул. „Преспа“ в посока към ЖП прелеза, както и пред КАТ.

На ул. „Ген Драгомиров“ 56 дърво е паднало върху две коли, които с помощта на служители от пожарната късно снощи са били премахнати. Пречупени и паднали по-големи клони има в градинката зад военното училище, в кв. „Херсон“ и на детската площадка близо до ОУ „Д-р Петър Берон“. По протежение на бул. „Мадара“ и ул. “Съединение“ също са нападали множество начупени малки клони.

Кметът на Шумен Любомир Христов благодари на фирмите за бързата реакция за отстраняване на последствията от бурния вятър. „От осем часа снощи сме във връзка с ръководителите на общинските фирми по чистотата, паркове и обредна дейност и почистващата РТК. Благодаря на колегите от пожарната, че ни помогнаха да разчистим падналите по улиците и тротоарите дървета, за да не се затруднява движението в града.“, каза той.

Работници от ОП „Паркове и обредна дейност“ и ОП „Чистота“ вече започнаха да прибират нарязаните дървета и падналите клони. От 7 ч. сутринта от почистващата фирма РТК също започнаха да измитат нападалата шума по централните булеварди и улици, обясни кметът.

„На места има скъсани електрически проводници, преплетени кабели и жици и е нарушено електрозахранването в града и селата. Информирано е електроразпределителното дружество и в момента се работи по улиците „Поп Андрей“, „Пловдив“ и „Петра“ в Шумен, както и в селата Ивански, където има скъсан проводник,  а също така и в Салманово“, допълни Красимир Косев, главен специалист по превенция и дейности за защита на населението.

От късно снощи досега няколко пъти са правени огледи в целия град. Няма сериозни повреди и щети в следствие на силния вятър. По информация на ръководителя на хидрометеорологичната станция Соня Койчева вятърът в Шумен късно снощи е бил със средна скорост 17-18 м. в секунда и е регистриран от 19.00 часа до около полунощ с посока запад и пориви – до 19-20 м. в секунда. Падналият валеж е около 8 л. на кв. м.

Снимка: Паднало дърво пред КАТ – Шумен

 

 

Подобни

Leave a Comment

twenty + twelve =