Създават Закон за великите стари столици – Плиска, Велики Преслав и Велико Търново

„Много по-силно би звучало, ако всички парламентарни групи подкрепят Законопроекта за великите стари столици.” Това каза на брифинг в парламента председателят на ПГ на ГЕРБ, зам.-председател на партията и председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов, предаде Агенция „Фокус“.

Той обясни, че заедно с бившия министър на културата и настоящ шеф на ресорната комисия в парламента Вежди Рашидов ще търси съмишленици и след останалите парламентарни групи за създаването на подобно законодателство. В закона ще бъдат разписани ангажиментите на държавата, за да се подпомогнат тези градове целево, необходими са средства за инфраструктура, заяви Цветанов. Нужно е целево държавно финансиране за старите столици, да станат приоритетни обекти на развиващия се туризъм

Според него Велико Търново е по-привилегировано, защото е и областен център. „Велики Преслав няма тази възможност и точно затова търсим свързаност между трите стари столици. Ще направим така, че да изведем един по-сериозен акцент за културното наследство на страната ни“, каза още Цветан Цветанов.

„Инфраструктурните проблеми на града пречат на желанието ни да бъдем водеща туристическа дестинация. Това каза кметът на град Плиска Tонка Начева. Тя изрази надежда, че това специално финансиране ще реши много от проблемите на града.

Христо Илиев, който е бил кмет на Плиска 5 мандата, заяви, че именно той е инициаторът на този закон от преди над 10 години. Според него в Плиска туристическият поток е най-голям в област Шумен. На срещата в парламента бяха още кметовете на община Каспичан и Велики Преслав, народни представители от област Шумен и други.

Подобни

Leave a Comment

17 − three =