Създателят на Национален фолклорен ансамбъл „Българе” Христо Димитров идва в Шумен

Христо Димитров – хореограф, режисьор, продуцент; създател и ръководител на Национален фолклорен ансамбъл „Българе, гостува на 31 октомври от 17:30 часа

в Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” в Шумен. Събитието е по инициатива на СНЦ „Мисия Култура” и Библиотеката, и е поредното в инициативата срещи със значими шуменски творци, които днес са имена в националната и световната култура.

От десетгодишен Христо Димитров танцува народни танци в различни самодейни състави. Впоследствие завършва специалността „Хореографска режисура“ в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Дипломира се в класа на проф. Петър Луканов.

През 2002 г. заедно със сестра си Елена Андерсон създава първия частен професионален фолклорен ансамбъл „Българе“, а сред многобройните успешни спектакли на ансамбъла са „Това е България“, „България през вековете“, „Албена“, „Осмото чудо“ и др. Освен на ансамбъл „Българе“, Христо Димитров е продуцент и на трио „Уникалните гласове“ и на дамското трио „Сопрано“, а през 2011-та създава Национална импресарска мрежа.

Освен това е основател на Фондация „Българе“, чиято задача е да подкрепя, съхранява и популяризира българското фолклорно и културно наследство в България и в чужбина. Основател е и на патриотичното Национално движение „Второ Българско Възраждане“, на Фондация „Вяра без граници“ и на клуб „Библията отговаря“.

Председател е на Управителния съвет на Сдружение „Пазители на българщината“, което е учредено по негова идея и с активното му участие. Организатор е още на Международния фестивал на фолклорната носия в Жеравна, на Международния фестивал на необвързаните във Велинград и на Националния събор „Войводска среща“.

Христо Димитров е носител на почетния знак „Златен век“ на Министерството на културата за големия му принос в развитието на българската култура.

Снимка: zarata.info

Подобни

Leave a Comment

8 + 17 =