Съкровището от село Црънча гостува в музея в Шумен

От утре жителите и гостите на Шумен ще могат да разгледат две нови изложби.

Първата от тях е продължение на инициативата за експониране на интересни колективни находки, открити на територията на страната ни, в залата-трезор на музея. Този път жителите и гостите на града могат да разгледат съкровището от село Црънча, част от колекциите на Регионален исторически музей – Пазарджик.

Открито случайно, през 1960 г., то се състои от многосъставни накити – прочелник, диадема и колан, изработени от сребро с позлата. Смята се, че ювелирните произведения са внос, а датировката им е към XIII–XIV век – период на значителна роля на търговските взаимоотношения между българските земи и Венеция, Генуа и Дубровник.

Втората временна експозиция е разположена в Мраморното фоайе на културната организация. Под надслов „По шевиците ще ги познаете…“ тя показва представителна извадка от фондовете на общо 4 музея – Регионален етнографски музей – Пловдив и регионалните исторически музеи в Бургас, Смолян и Шумен.

Инициирана от домакина, тя отразява различните видове везбени украси с техните регионални етнографски характеристики. Експонирани са както единични шевици, така и цели елементи от традиционната народна носия – ризи, престилки, кърпи за глава. За малките посетители е предвиден образователен модул.

Изложбата е реализирана по проект към Министерството на културата, част от който е и издаването на тематичен каталог.

Двете изложби са експонирани до 15-ти ноември и могат да бъдат разгледани всеки ден от 10.00 до 18.00 часа.

 

Подобни

Leave a Comment

1 × 5 =