Съмнения за опорочени конкурси за директори на училища в Шуменско

Преди броени дни в Езиковата гимназия в Шумен се проведе тестът от конкурса за длъжността „директор“ на цели седем училища в областта, обявен от Регионално управление на образованието на 19 април 2018 г. Въпреки че все още няма официално изнесени резултати на страницата на РУО-Шумен, до медиите започна да се прокрадва откъслечна информация относно резултатите от съревнованието.

Припомняме, че за участие в конкурса бяха допуснати 11 кандидати, като 10 от тях са бивши или настоящи директори на школа в региона. Изключение прави единствено началната учителка в СУ „Трайко Симеонов“ – гр. Шумен Жулиета Нешкова, която противно на очакванията е постигнала най-висок резултат от всички явили се. По този начин г-жа Нешкова си спечели правото да седне на стола на настоящият директор на ОУ „Св. Климент Охридски“ в село Пет могили – Стефан Стефанов. Дотук всичко изглежда сравнително нормално.

Неочаквано обаче, трудовото правоотношение на Стефанов, който е и председател на Общински съвет- Никола Козлево, е прекратено на 29-ти юни. „Извикаха ме вчера в Шумен, за да подпиша заповедта за прекратяване на договора, докато представител на РУО пътуваше с новия директор към училището в Пет могили. Освен това, аз съм в отпуск на 28 юни и е незаконно да ми прекратяват правоотношението на този ден“, каза пред СтрелаБГ Стефан Стефанов, който потърсихме за коментар на цялата ситуация.

Приемане-предаването на директорския пост в школото е планирано чак за 2 юли, понеделник, когато от встъпването в директорската длъжност на г-жа Нешкова, ще са изминали цели три дни. Според Стефанов, това поставяне на “каруцата пред коня” и пришпорване на събитията се прави с една единствена цел – да не се шуми по медиите около резултатите от конкурса. В цялата ситуация той съзира разчистване на политически и тяснопартийни сметки.

Разбира се, веднага потърсихме за коментар и началника на РУО-Шумен Светлана Милева, но телефонът й бе изключен. Въпреки че резултатите от конкурса за директори на седемте училища в област Шумен все още не са обявени, на сайта на Инспектората се появи съобщение със следното съдържание:

Със Заповед № РД06-301/27.06.2018 г. на началника на Регионалното управление на образованието – Шумен е прекратена конкурсната процедура за обявения със Заповед № РД17-1/16.04.2018 г. конкурс за длъжността „директор“ на Средно училище „Панайот Волов“, гр. Каспичан, общ. Каспичан.

За мястото там се бориха трима души – Павлина Филева, директор на ОУ „Христо Ботев“ в с. Каспичан; Явор Якимов, бивш директор на вече закритото ОУ „Христо Ботев“ в с. Тушовица и настоящият директор на школото Севдалина Тодорова. За съжаление, не са изтъкнати мотивите за внезапното прекратяване на конкурсната процедура в СУ„Панайот Волов“!

Още в началото на юни СтрелаБГ алармира, че в конкурсната процедура за директори на цели четири от общо седем училища, е допуснат да се „бори“ по един единствен кандидат. При всички изложени факти и “странни” съвпадения, напълно нормално е червей на съмнението да загризе много от непредубедените странични наблюдатели на събитията.

Случаят обаче не е приключен…

 

Подобни

Leave a Comment

nineteen + fourteen =