Съобразителен шуменец в ролята на “муле” предотврати телефонна измама за хиляди левове

55-годишен мъж от Шумен предотвратил телефонна измама след проявена съобразителност. Това съобщават от Областна дирекция на МВР – Шумен. За времето от 27 до 28 януари измамници манипулативно прилагали различни сценарии на 72-годишна шуменка. Започнали от сценария с болен роднина, който се нуждае от лечение и за това трябват пари,  след като се усъмнила, че е измама започнали да я заплашват. След това решили да вкарат в обръщение сценария с „акцията за залавяне на измамници“ .

В събота следобед успели да я убедят, че не са телефонни измамници и я накарали да постави в торба всичките си пари и ценности и да ги прибере в хладилника, за да не може никой да не ги намери ако влезе в дома й. В неделя около 10 часа й звъннали на стационарния телефон и я попитали дали нещата са все още в хладилника. След положителен отговор й казали, че трябва да ги постави в сак, като преди това да увие в дрехи.

Жената поставила 7270 лева в найлонова торба, 1120 евро четири златни пръстена, един синджир и два чифта обеци. Увила ги в мъжка тениска, сложила в сака и спортно яке и предала сака на непознат за нея мъж. Мъжът взел сака и тръгнал. Благодарение на съобразителността му измамата била предотвратена.

55-годишният мъж пуснал обява за продажба на куче. Обадил му се мъж, който проявил интерес. Попитал го дали може да му закара кучето в Русе да го види, тъй като иска да си купи , но няма възможност да пътува.  Обещали му да му покрият пътните, ако не се стигне до продажба. Мъжът се съгласил. Уговорили се кога да отиде в Русе. В неделя сутринта му позвънили и го питали дали е тръгнал. Помолили го за услуга- да отиде до един адрес в града, вземе един сак и да го донесе заедно с кучето. Взел мъжът сака от възрастна жена и тръгнал към Русе.

По телефона му давали инструкции къде точно да отиде, като няколко пъти мястото било сменено. Мъжът се усъмнил, че има нещо нередно. След поредното обаждане с указания за мястото на „сделката“ на кучето и предаване на сака, 55-годишният бил категоричен че е въвлечен в някаква измама. Потърсил полицейското управление в Русе, обяснил на полицаите за случая и предал сака. Измамата била предотвратена.

Работата по образуваното досъдебно производство продължава.

Подобни

Leave a Comment

seventeen + 12 =