Състезание по спортен риболов за незрящи на язовира в Царев брод

 

Спортен клуб за хора със зрителни увреждания „Светлина“ – Шумен организира Национално състезание по спортен риболов за незрящи под мотото: „Риболовът – ефективна рехабилитация“. Състезанието ще се проведе на 4-ти юли, от 8 до 13 часа, на язовира край село Царев брод.

На 5-ти юли участниците ще посетят Етнографски музей – Дунавски риболов и лодкостроене- гр. Тутракан, а от 20 часа същия ден е награждаване на победителите от турнира в парк – хотел „Кьошковете“ в Шумен. Състезанието се организира по проект, финансиран от Агенцията за хората с увреждания.

Известно е, че една от сферите, в които най – ярко се отразяват последиците от увреденото зрение, е моторно-двигателната. Затова спортът е важно корекционно и компенсаторно средство в развитието, обучението и рехабилитацията на зрително затруднените.

Рехабилитационният ефект от практикуването на подходяща спортна дейност, съчетан със социално – терапевтичната насоченост от личностната самоизява и висока степен на удовлетвореност от практикуването на избрания спорт са  специфичната цел, която си поставя настоящия проект.

Излизане на хора със зрителни увреждания от състояние на социална изолация чрез участие в състезание по спортен риболов, е отлична форма за създаване на трайна мотивация за личностно развитие, повишаване личностната им самооценка и изграждане на устойчив стремеж към достоен живот.

Имайки предвид тези положителни ефекти, чрез осъществяването на настоящия проект, ще проведем състезание по спортен риболов по правилата на федерация “Спорт за хора със зрителни увреждания” за този вид спорт, се казва в съобщението на организаторите.

Подобни

Leave a Comment

12 + 11 =