Със символична първа копка Бойко Борисов даде старт на новия участък от автомагистрала „Хемус“

Със символична първа копка днес министър-председателят Бойко Борисов даде старт на изграждането на новия участък от автомагистрала „Хемус“ между пътен възел Белокопитово и пътен възел Буховци. Отсечката от 16,3 км. ще бъде изградена изцяло със средства от републиканския бюджет на стойност 120 млн. лв.

„За година и 2-3 месеца ще се справим с този участък. Строителите са в готовност, тръгваме и в двете посоки – към Шумен и към Търговище, така че да се работи максимално бързо“, каза премиерът.

На церемонията присъстваха кметът Любомир Христов и заместник-кметът по строителство и екология Боян Тодоров. Сред поканените бяха кметове на съседни общини, народни представители и областни управители. Водосвет за здраве и благословия отслужи Варненско-Преславският митрополит Йоан.

Министър-председателят припомни и как предишни управляващи са извадили АМ „Хемус“ от оперативната програма, за да не може да се прави с европейски пари.
„Всичко, което днес правим, е само на бюджета на данъкоплатците. Така че когато някои заявяват голямо желание за предсрочни избори, тези региони трябва да знаят какво са им причинили предишни правителства, както, разбира се, и всички данъкоплатци“, добави още Борисов.

„Дългоочакваният проект за изграждане на автомагистрала „Хемус“ и в източната й част, в Търговищко и Шуменско днес вече е факт. Стартираме с един изключително тежък участък. По тези 16 км има 7 виадукта, 8 с мостовото съоръжение, 10 селскостопански подлеза, хълмист, пресечен, доста тежък терен“, коментира министърът на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков.

Той увери, че ежедневно с колегите си от агенция „Пътна инфраструктура“ ще контролират и следят за качественото изпълнение на този участък от АМ „Хемус“, който е изключително важен за Североизточна България.

Подобни

Leave a Comment

5 + three =