С богата програма Велики Преслав отбеляза 140 г. от Освобождението от османско иго

С богата културна програма и множество събития в град Велики Преслав отбелязаха 140 години от Освобождението на България. Тържествата започнаха още вчера, когато на площада тържествена заря-проверка събра граждани и гости на града, за да отдадат почит на геройски загиналите за свободата. Участие взеха роти от военнослужещи към Факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ – гр. Шумен, представители на РК „Традиция“ – „7-ми пехотен Преславски Полк“, Градски духов оркестър „Михаил Биков“ – гр. Шумен и ученици от всички общински училища. Приемащ Тържествената заря-проверка бе деканът на Факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ – полк. проф. д-р инж. Сашо Евлогиев.


Снимка: Hunt on Photos photography

Кметът д-р Александър Горчев произнесе тържествено слово за всички, които въпреки дъждовното време, посетиха събитието, за да почетат всички знайни и незнайни бойци за Свободата на Отечеството. Днес тържествата продължиха с пълна пара, като от 09:30 часа музейна експозиция на открито, военно-полева кухня и съгревателен пункт бяха достъпни за всички граждани и гости на града, на градския площад. По-късно бе отслужена заупокойна молитва за всички, загубили живота си в името на Свободата, а в 11:00 часа бяха поднесени венци и цветя пред паметника на загиналите за Свободата на Велики Преслав. Венци бяха поднесени от Община Велики Преслав, Общински съвет Велики Преслав, представители от редица политически партии в града, НЧ „Развитие 1874“ – Велики Преслав, АМ „Велики Преслав“, училища и граждани. Градът бе озвучен от концерт на Градски духов оркестър „Михаил Биков“-гр. Шумен, които изпълниха и националния химн, когато тържествено се вдигнаха знамената на Република България и Велики Преслав.

Минути преди да започне военно-историческата възстановка „140 години от Освобождението на Велики Преслав“, д-р Александър Горчев произнесе слово, припомняйки ни, че „Днес за 140-ти път заставаме прави и свеждаме глави пред на 400 паметници и паметни плочи, запечатали ликовете и имената на стотици знайни и незнайни войници, наши предци-опълченци, водили най-тежката битка в живота си – тази за Освобождението на свидната ни родина България“. Кметът на Велики Преслав отбеляза също, че нашата Свобода е била скъпо заплатена – факт, който не бива да забравя нито един българин.

Военно-историческата възстановка „140 години от Освобождението на Велики Преслав“ събра хиляди граждани и гости на града в неговия център, където регионални клонове на НК „Традиция“ от цялата страна, Патриотичен клуб Възраждане гр.Търговище, Родолюбив Комитет “Крум Страшний” гр.Шумен и самодейци от НЧ „Развитие 1874“ представиха безсмъртни моменти от историята на България и Освобождението на Велики Преслав. Тази година действията, разиграни на градския площад, започнаха от „Залезът на царствата“ – падането на България под Османско владичество, продължавайки с Априлското въстание и сцени от Баташкото клане, до Освобождението на Велики Преслав. Организатори на празничните събития посветени на 140 години от Освобождението на България са Община Велики Преслав, 7-ми пехотен Преславски Полк, Национален Проект ”Приказка за България”, НЧ “Развитие 1874” Велики Преслав и Археологически музей Велики Преслав.


От 16:00 часа всички граждани и гости на града имаха възможността да влязат в салона на НЧ „Развитие 1874“, за да гледат прожекцията на филма „Възвишение“. Входът за прожекцията е свободен, а филмът бе подарък от Община Велики Преслав за всички, които избраха да празнуват 140-годишнината от Освобождението на България именно във Велики Преслав.

Снимки: Община Велики Преслав

Подобни

Leave a Comment

one × two =