С официална церемония по награждаване приключи IX Международен турнир по информатика в Шумен

Днес на специална церемония в зала „Проф. Венета Вичева“ в сградата на общината бяха отличени победителите от IX Международен турнир по информатика. За успехите постигнати по време на ИТ надпреварата на младите информатици бяха раздадени 80 медала.

От името на кмета на Шумен Любомир Христов, участниците, организаторите и спонсорите на международния турнир поздрави заместник-кметът по образование и култура Найден Косев. „Приветствам всички участници в състезанието. С огромно удовлетворение ви поздравяваме, че взехте участие в това състезание. Винаги, когато младата сила застане зад една кауза, тя има успех“, каза Найден Косев. Той допълни, че Шумен е готов да посрещне всички отново.

Българските представители, които участваха в международната надпревара, завоюваха общо 18 медала – 3 сребърни и 6 бронзови при младша възраст и 3 сребърни и 6 бронзови при старша възраст. Шуменците – Иван Ганев и Марин Йорданов спечелиха бронзови медали съответно при старшата и младшата възраст.

Най-много точки от надпреварата спечели полякът Мариус Трела, който се състезава при синиърите. Ранен полет към Полша бе причината Трела да не присъства на награждаването. Руснакът Александр Шеховцов спечели при джуниърите.

Припомняме, че в 9-тото издание на международния турнир по информатика се включиха 159 състезатели от България, Молдова, Полша, Румъния, Русия, Сърбия и Украйна. Турнирът в Шумен е уникален по рода си турнир, защото е единственият, който се провежда в две възрастови групи – младежка за ученици до 15.5 г. и старша възраст за ученици от гимназиална степен на средното училище.

 

 

 

Подобни

Leave a Comment

16 − eleven =