С песни, беседи на Дънов за пчелите и люта медена ракия шуменци почетоха Св. Прокопий

„Да почетем Прокопия, за да прокопсат децата ни!“. Под това мото премина и тазгодишното издание на превърналия се в традиционен празник на „Меда, пчелите и пчеларите“ в НЧ „Напредък-1869“, организиран от Съюза на пчеларите в Шумен,  в чест на християнския светец Прокопий.

Горещият петъчен следобед не попречи на десетките ентусиасти и почитатели на меда, по-голямата част от които пенсионери, да изпълнят малката зала в читалището, откъсвайки се за миг от сивото ежедневие.

За доброто им настроение допринесоха изпълненията на Вокална група „Медени гласове“, както и дамите от ВГ „Рябинушка“, които изпълниха няколко рускоезични популярни песни от близкото минало. Празничната програма продължи с представяне на беседа от Петър Дънов относно неуморния и общополезен живот на пчелите и лековитите свойства на произведения от тях мед.

След края на скромната празнична програма по повод Св. Прокопий, известен като закрилник на пчелите, гостите вкупом се впуснаха да си налеят от специално подготвената медовина, да похапнат питки с мед, а почитателите на твърдия алкохол се задоволиха с люта медена ракия. Гостите имаха възможност да си закупят висококачествен мед директно от производители.

Предлагаше се букет от акация и рапица, чист липов мед, медовина, както и току що изваден слънчогледов медец, благодарение на пчелините на Даниела Челебиева и Живко Жеков. В празника се включиха и Севие и Десислава, които предложиха на вниманието на присъстващите ръчно изработени тематични дрънкулки, както и Пепи Петкова, забъркала вкусни меденки.

Традицията на 8 юли, когато се чества Св. Прокопий гласи, че рано сутринта, преди пчелите да са се събудили и да са излезли, стопанките отнасят при кошерите приготвените отпреди това два обредни хляба – Св. Петка и Свети Прокопий. Там ги разчупват, мажат ги с мед и ги раздават на съседите, за да събират пчелите много мед и да не боледуват.

После се извършва подрязване на кошерите, вади се от новия мед и от него се заделя, за лек и за питите на Св. Харалампий. В раннохристиянското изкуство пчелата е символ на Христовото възкресение, т.е. на безсмъртието. В още по-ранни митопоетични представи пчелата се свързва с мотива за плодородието, което носи със себе си, знак е на прехода и да пробуждането на плодородието.

Пчелата е традиционен символ на трудолюбието, а медът е и храна, и лечебно средство, притежава дори магически качества.  Грижата за пчелите е и грижа за реколтата, за живота изобщо!

 

 

Подобни

Leave a Comment

5 − four =