С поднасяне на венци в Шумен почетоха ромите, загинали през Втората световна война

Малцина се събраха днес пред Паметника на загиналите във войните шуменци на пл. „Кристал“, за да почетат паметта на представителите на ромския етнос, убити през Втората световна война. Сред дошлите имаше и сравнително познати фигури на широката шуменска общественост – общинският съветник Асен Асенов и Силвия Станчева от Център „Амалипе“.

Венци бяха поднесени от името на кмета на община Шумен, областния управител проф. Стефан Желев, НЧ „Евролил“ 2005, Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“, както и лично от Асен Асенов. Събитието е част от програмата за Международния ден на ромите, който по традиция се чества на 8 април. Малко по-късно тази вечер в спортна зала „Младост“, ще се проведе конкурсът за красота „Мис и Мистър Рома – 2018“.

Всеизвестен факт, е че България не допусна депортацията на своите граждани евреи в лагерите на смъртта в окупираните от нацистите територии, въпреки че страната ни бе верен съюзник на Германия. Няма данни и за преследвания и изселвания на роми у нас в периода 1941-1944 г. В Европа обаче, според различни данни, в концлагерите на хитлеристкия режим са умъртвени между 220 и 500 хил. роми и синти.

През 2012 г. в Берлин германският канцлер Ангела Меркел откри паметник на ромите, загинали по време на Холокоста. В нацистките концлагери в Аушвиц в окупираната от германците Полша и Равенсбрюк, Германия, представителите на тази етническа група са използвани за различни медицински експерименти.

Подобни

Leave a Comment

16 + 10 =