С тържествен водосвет отбелязаха професионалният празник на пожарникарите в Шумен (Видео)

Днес своят професионален празник отбелязват всички български пожарникари.  Първата организирана пожарна команда е създадена в годината на освобождението – 1878 .

По повод празника в Шумен бе отслужен тържествен водосвет от отец Димитър. Признателност и благодарност към пожарникарите изказа директора на РДПБЗН – Шумен инж. Иван Иванов.

“Днешният ден е повод да поздравя всички колеги за усилията и мъжеството, с които изпълняват своите задължения. Искам да поздравя и всички институции, с които си партнираме в тежките ситуации”, заяви Иван Иванов.

Празникът на смелите мъже бе уважен от кмета на Шумен Любомир Христов, областният управител Стефан Желев, директорът на ОДМВР ст.комисар Ялчън Расим, зам.-кметът на Велики Преслав Димо Бодуров и др.

От началото на годината до момента на територията, обслужвана от РДПБЗН – Шумен са възникнали 961 произшествия, като пожарите са 590, аварийно- спасителни дейности, техническа помощ е оказана в 357 от случаите. За сравнение през 2016 година са възникнали 930 произшествия, от които пожарите са 593, аварийно-спасителни дейности и техническа помощ са 332.

Най-голям брой произшествия са възникнали през 2012 година – 1720. През последните пет години загиналите в пожари са осем.

От началото на 2017г. служителите,  осъществяващи държавен противопожарен контрол са извършили  27 комплексни,  537 контролни и 920 тематични проверки в обектите. За отстраняване на констатирани нарушения са връчени 153 противопожарни разпореждания. За допуснати административни нарушения са съставени 52 акта.

Служителите, осъществяващи държавен противопожарен контрол в областта на новото строителство са изготвили становища на проектна документация и са участвали във въвеждането в експлоатация на 160обекта.

По направление защита на населението са проверени 190 обекта.

Приоритетните задачи, които стоят пред ГДПБЗН-МВР и в частност пред РДПБЗН-Шумен към настоящия момент са доразвиване и обучение на доброволни формирования, както и качествена превенция и обучение на населението с цел защита от природни бедствия. В тази връзка на територията на област Шумен в процес на изграждане е един от шестте областни учебни центъра за обучение на населението за действия при природни бедствия.

За проявен героизъм, изключителен професионализъм при извършване на рискови аварийно – спасителни дейности за отстраняване последиците от възникналия тежък инцидент на 10 декември 2016 г. на гарата в село Хитрино, област Шумен са наградени 126 служители на РДПБЗН-Шумен от министъра на вътрешните работи.

За проявен героизъм, при изпълнение на служебните си задължения при отработването на тежко произшествие в района на село Хитрино, обл. Шумен с комплексна награда на Националния конкурс “Пожарникар на годината – 2016” са наградени 166 служители на РДПБЗН-Шумен от директора на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

За съществен принос при изпълнение на конкретна професионална задача от служители на Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” – Шумен, взели активно участие при ликвидиране на последствия от възникнал инцидент на 10.12.2016 г., експлозия и пожар на ж.п. гара с. Хитрино, област Шумен, като вследствие на дерайлиралата влакова композиция и последвалия взрив на цистерните с опасни вещества са разрушени много къщи и административни сгради, с  изключително катастрофални и мащабни последици  за местното население са наградени 5 служители на РДПБЗН-Шумен от директора на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

 

 

Подобни

Leave a Comment

eighteen + 12 =