С урок за опасностите на пътя започна учебната година в ЦДГ “Слънце”

Новата учебна година в Целодневна детска градина “Слънце” в Шумен започна с урок за безопасно придвижване на пътя, съобщи ОДМВР.

Беседата беше изнесена от служител на сектор „Пътна полиция“ минути преди за първи път деца от втора група да излязат заедно извън пределите на забавачката. За да избегнат опасностите, които ги дебнат по пътното платно г-жа Виолета Николова и полицай Ивайло Дончев им припомниха основните правила за придвижване.

Въпреки крехката си възраст, всички бяха наясно как трябва да пресичат по пешеходна пътека. „Оглеждаме се наляво, надясно и бързо пресичаме, но без да бягаме“, обясниха пред униформеният служители децата.

Полицай Дончев им напомни, че не трябва да пресичат сами, защото още са много малки, а когато пресичат с близките си да ги хващат за ръка. Децата се запознаха отблизо с помощните средства на пътния полицай, разгледаха патрулен автомобил, и си припомниха какво е значението на светлинните сигнали на светофара.

След „теоретичната“ последва и „практическа“ част. В контролирана среда малчуганите показаха, че придвижването им по пътя трябва да бъде със светлоотразителни елементи по дрехите, обувките ли раницата, за да ги виждат шофьорите. Пресичат само на пешеходна пътека и познават трите цвята на светофара.

По пътя си припомниха, че в автомобил трябва да сядат само на задната седалка в специално столче и задължително да им бъде поставен обезопасителен колан.

Подобни

Leave a Comment

thirteen − 10 =