ТД „Патлейна“ – гр. Велики Преслав отбелязва 94-ия си рожден ден с поход до Дряново

Туристическо дружество „Патлейна“ – гр. Велики Преслав организира поход в околностите на гр. Дряново с продължителност около 4 часа в двете посоки, с възможност за посещение на Дряновски манастир, пещера Бачо Киро и други интересни обекти.

Походът е по повод 122 години организиран туризъм в България и 94 години от създаването на ТД „Патлейна“. Нощувката в хижа „Бачо Киро“ е безплатна за членовете на дружеството. В хижата има ресторант, в който по предварителна заявка могат да приготвят вечеря. Има и туристическа зала. На 27-ми преславчани ще разгледат и  гр. Трявна.

Тръгването е на 26-ти август в 7 часа от пиацата в град Велики Преслав. Цена на превоза е около 12-15 лева на човек. Записването  става до 20 август срещу 10 лв. капаро.

Началото на туристическото движение в старопрестолния град е поставено през 1923 г. Година по-късно, през 1924г. , група учители и служители под ръководството на даскал Геров и Димка Герова се организират и се отправят към местността Хорски дол. Учредено е туристическо дружество,което носи името на местността, а за негов председател е избран Геро Геров.

Подобни

Leave a Comment

19 − 8 =