Телефонните апаши в Шумен с нова схема – търсят преводач за задържан чужденец

Телефонни измамници се опитват да мамят чрез схемата „необходимост от преводач“. Днес са получени няколко обаждания от жители на Шумен, които съобщили, че на стационарен и мобилен телефон ги търсил мъж, който се представил с реалните имена на началник на полицейско управление, информира Областна дирекция на МВР.

Обяснил, че в ареста има задържан чужденец и са необходими услуги на преводач. Настоявал да намерят подходящ човек, който ще получи като възнаграждение сума между 700 и 1000 лева. За целта обаче „преводачът“ трябвало да купи ваучер и да продиктува номера, за да може „задържаният“ да се обади на близките си.

Обяснявали, че парите ще бъдат възстановени в полицейското управление.

В друг случай пък казвали, че задържаният разполага с внушителна сума в банковата си сметка, но е необходимо да му бъде платена гаранцията. Молят „преводача“ да преведе исканата сума за гаранция и да донесе документ в полицейското управление с уговорката, че парите ще бъдат възстановени.

ОДМВР – Шумен апелира към гражданите да не се доверяват на непознати, които ги търсят по телефона и се представят за ръководни служители на МВР. Няма практика в която директора на полицията или началник на полицейско управление да търси такива услуга от граждани по телефона, още по-малко придружени с искане за внасяне на парична сума по някаква сметка.

Ако получите обаждане от непознат, който се представя за длъжностно лице и направи опит да ви въвлече в подобен по горе описаните  сценарии  бъдете сигурни, че става дума за измама.

Подобни

Leave a Comment

one × four =