Телефонни измамници щурмуват Шумен по метода „крадецът вика – дръжте крадеца“

За няколко опита за телефонни измами са съобщили жители на Шумен чрез телефон 112 в оперативната дежурна част в ОДМВР- Шумен. Хората описват, че на стационарните телефони им се обаждат непознати мъже, които се представят за полицаи.

Обясняват, че в момента се провежда акция за залавяне на телефонни измамници и молят за съдействие за задържането им. В единия от случаите мъж се е представил за „комисар Иванов“ и е продиктувал телефон за директна връзка с него – 08112, информират от Дирекцията. Съобщил е, че телефонът на който звъни е попаднал в списък на телефонни измамници, и било възможно да се обадят и да искат пари.

Посъветвал хората веднага да се свържат с него, за да им каже как да действат. Нито един от жителите на Шумен, които са били потърсени, не са повярвали на опита за прилагане на измамната схема. Напомняме, че полицията не търси съдействие от гражданите по този начин. От полицията съветват, ако получите съмнително обаждане прекъснете връзката, наберете телефон 112 след като чуете сигнал „свободно“ и съобщете на дежурния полицай.

Напомняме да не давате личните си данни, да не предоставяте пари на непознати лица и да не оставяте парични средства и ценности на места, които непознати ви указват по телефона, не хвърляйте през тераси и прозорци, дори и да ви убеждават, че участвате в акция за залавяне на телефонни измамници.

Подобни

Leave a Comment

two + three =