Традициите и културата на пет азиатски страни оживяха в школото в с. Пет могили

В деня преди мюсюлманския празник Шекер Байрам седмокласници от ОУ “Свети Климент Охридски” в село Пет могили, общ. Никола Козлево изнесоха открит урок за географията, историята и традициите на пет азиатски страни – Индия, Китай, Русия, Турция и Саудитска Арабия.

Ученолюбивите малчугани бяха подготвили няколко кратки презентации, а учителката по география и икономика – Валентина Златева ги насърчаваше и им помагаше да се ориентират в необятния свят на Близкия Изток. Родители пък бяха подготвили лакомства, типични за кухнята на различните страни. Момчета и момичета се накичиха с традиционни облекла от азиатските държави, благодарение Иванка Иванова, която е председател на НЧ „Отец Паисий“ в Пет могили.

„Целта на открития урок е да запознае децата и родителите им с географията и традициите на съответните държави, както и да съберем различните етноси на едно място. С това скромно мероприятие изпращаме нашите ученици, които завършват основно образование и поемат по своя път в друго училище и населено място“, каза за СтрелаБГ Стефан Стефанов, директор на ОУ “Свети Климент Охридски”.

Школото е оазис на етническа толерантност и пъстрота в иначе бедния район на област Шумен. Тук безпроблемно съжителстват и трупат знания представители на най-големите малцинствени групи в България.

Подобни

Leave a Comment

one × three =