Традиционни мазни борби в хитринското село Черна

Турнир по мазни борби в памет на легендарния борец Коджа Юсуф ще бъде проведен на 01 септември 2019 г. от 12.00 часа в село Черна, община Хитрино. Родното място на Коджа Юсуф с. Черна за седми път ще бъде домакин на подобен турнир. Мероприятието се организира от спортно-културното сдружение ”Коджа Юсуф”, съвместно с Община Хитрино, в памет на легендата в този  вид  борба. В състезанието ще се включат борци от България и пехливани от Турция. Очакват се гости от Република Турция и Македония, както и от цяла България.

През 2011 г. в Хитрино бе издигнат паметник на Коджа Юсуф, чийто автор е шуменският скулптор Бехчет Данаджъ. В селото е изграден музеен комплекс на Коджа Юсуф като поредната проява на признание към издигнатия в култ борец.

 

Коджа Юсуф е роден през 1864 г. Борил се из Шуменско и 10 години тръшкал наред местните пехливани. На 20 г. успял да надвие прочутия тогава в цялата империя Кел Аличо (плешивия Али – б.а.), който цели 27 години не знаел поражение. Рисунка от тази славна схватка се продавала по панаирите и славата на Юсуф от Черна станала огромна. През 1894 г. Юсуф и друг пехливанин от Шуменско – Мехмед от село Сливак, отиват в Европа. Тогава започнала световната кариера в кеч борбата за Юсуф. За да ги различават, мениджърите им дали прякори – Кючук (Малкия) на Мехмед и Коджа (Големия) на Юсуф. По това време Коджа Юсуф тежал 110 кг при ръст 188 см.Юсуф не вкусвал алкохол и цигари. През 1895 г. в Зимния цирк в Париж срещу Коджа Юсуф се изправил друг непобедим турчин – Кара Осман, който също знаел всичко за борбата. Схватката е, докато единият падне, без да се мери времето. Борили се дълго и изтощително. Накрая Коджа Юсуф решил да приложи душеща хватка на противника и това му носи успех независимо от освиркванията на публиката. Съдии и публика със сила откъснали Юсуф от берящия душа Кара Осман. Пред журналистите победителят казал скромно:“Аз не правя нищо друго, освен че се боря. Както на небето има едно слънце, така и в борбата има само един Юсуф!“След този успех Коджа Юсуф се борил в Белгия, Австрия, Германия. Отива в Америка, където също побеждава наред. Спечелил много пари и през 1898 г. решил да се върне в Шуменско. Качил се на парахода „Бургундия“ от Ню Йорк, но по пътя претърпели корабокрушение и заедно с други пътници нашенецът намира смъртта си. Всичко това направило от Коджа Юсуф легендарна, полумитична фигура, тачена и до днес в Турция, а родното му място е обявено за свещено.

 

Подобни

Leave a Comment

ten − 6 =