Три тежки нарушения – губиш книжката, минаваш през курсове организирани от МВР и се явяваш на изпит

Шофьор, който извърши три тежки нарушения за 2 години, губи правоспособност и отива пак на изпит за книжка. Преди това обаче трябва да премине на курсове, организирани от структурите на МВР.

На същите курсове ще ходят и водачите, които са изчерпали контролните си точки. Нарушителите няма да имат право да се явят на изпит още 2 години от датата, на която е взето свидетелството, съобщава в. „Труд“.

Това е записано в бъдещия Закон за движение по пътищата (ЗДвП). Проектът му, заедно с проектите на Закон за обучението на водачите и Закон за превозните средства бяха публикувани вчера за обсъждане в сайтовете на МВР и Министерството на транспорта. Те са резултат от разделянето на сегашния ЗДвП на три части.

Седем са тежките нарушения, за които ще се взима книжката на “трикратния нарушител” – движение в насрещно платно по магистрала или скоростен път, каране в аварийната лента, управление на МПС с алкохол над 0,5 промила или под въздействие на наркотици, превишаване с над 50 км/ч на разрешената скорост в населено място, минаване на червен сигнал на светофара, неспазване на предимство на пешеходна пътека, организиране или участие в гонки.

Ще бъде създаден централен регистър на шофьорите. Как точно ще бъдат организирани курсовете за джигите в “структурите на МВР” ще стане ясно след изготвяне на наредба от вътрешния министър. Също полицията ще организира и курсовете за частично възстановяване на точките.

 

Подобни

Leave a Comment

fifteen − fourteen =