Тръгна петиция с искане за спиране на сечта на дървета в Шумен

Още вчера в интернет стартира петиция с искане за спиране на сечта на здрави дървета в град Шумен. Инициатор на подписката е 30-годишния машинен инженер Йордан Йорданов. Близо 200 души са изразили несъгласието си с действията на общината за по-малко от 24 часа, отделно Йордан събира подписи на недоволни граждани „очи в очи“, разполагайки масичката си на пл. „Кристал“.

Раздал е и много празни бланки за попълване от приятели и познати. „Събираме подписи до края на седмицата, защото ако продължим по-дълго, няма да останат дървета, за които да се борим“, категоричен е той.

„Искаме незабавно спиране изсичането на дърветата в Шумен! Ние сме против изсичането на дървета в Шумен и некадърното им окастряне! Искаме живи и красиви дървета! Искаме децата ни да дишат чист въздух! Спрете обезобразяването на града ни! Искаме РИОСВ да изпълни нормите за задължителна оценка за въздействие върху околната среда, когато са отсечени повече от 20 дървета! (съгласно чл.21 на Наредба № 1 от 10.03.1993 г. за опазване на озеленените площи и декоративната растителност) Искаме кмета да спре да дава разрешения за отсичане на дървета в община Шумен!“, гласи текста на петицията, която ще бъде изпратена до кмета на Шумен, директора на РИОСВ, областния управител и до министъра на околната среда и водите.

Ето и адрес на петицията: https://www.peticiq.com/205949?utm_source=fb_share

Проблемът с изсичането на дървета е актуален от няколко месеца, но придоби особена острота днес, след изказване на новият ландшафтен архитект на Шумен Десислава Лунчева, че липите и останалите стари дървета са опасни за хората, пък и създаването на нова градска среда изисква подмяната им.

Становището й предизвика буря от негативни коментари в социалните мрежи.

Подобни

Leave a Comment

4 × 4 =