Турнир по стрелба с лък по време на “Дни на предците – Плиска 2018”

В рамките на седмото издание на фестивала „Дни на предците – Плиска 2018“ от 1 до 3 юни в НИАР-Плиска, ще се проведе и отворен турнир по стрелба с лък. В турнира се допускат участници само с традиционни лъкове с исторически достоверен дизайн. Няма изискване към материала от който са изработени стрелите. Разрешени са всякакви хватове.

Забранени са мерни устройства и спусъци, съобщиха от Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции – Авитохол.

Турнир по стрелба с лък е насрочен на 2 юни след 14.00 часа на терена на фестивала в следните дисциплини:

1. Стрелба по ябълка – 7 метра, право на 6 изстрела, стрелбата се прекратява при попадение, 6 точки при попадение с първа стрела, 5 точки с втора стрела, 4 точки с трета стрела, 3 точки с четвърта стрела, 2 точки с пета стрела, 1 точка с шеста стрела;
2. 12 метра, концентрична мишена, 20 см. диаметър, пет сектора от 1 до 5 точки;
3. 18 метра, концентрична мишена, 40 см. диаметър, десет сектора от 1 до 10 точки;
4. 25 метра, концентрична мишена, 40 см. диаметър, 10 точки за всяко попадение в рамките на мишената.

Във втора, трета и четвърта дисциплина се стреля в три серии по 6 стрели.

Иначе, в тазгодишното издание на фестивала се очакват 220 участници от България, Румъния и Унгария – клубове за исторически възстановки, конни клубове, реконструктори, археолози, изпълнители на автентичен и старовремски фолклор и майстори на старинни занаяти.

Основната цел отново е демонстрация на бита и традициите на старите българи и сродни нам култури от ранното и късно средновековие.

Акценти на събитието са воински умения и бойни практики от средновековието, възпроизведени от гърба на коня и в пеши битки, конна езда и използването й при пресъздаването на различни исторически периоди, както и използването на конете в днешни дни.

Снимка: СВСБТ – Авитохол

Подобни

Leave a Comment

five × four =