Турските музиканти Севал Кадиоглу и Озгеджан Гюноз с концерт в Шумен

Диригентът Севал Кадиоглу и цигуларката Озгеджан Гюноз, и двамата от Турция, ще представят разнообразна концертна програма на 16 май, в концертна зала „Проф. Венета Вичева“ в Шумен. Това информират от Филхармонията.

Шедьоври на европейската музика като Концерт за цигулка и оркестър № 3 от Моцарт, оркестровите произведения от „Сън в лятна нощ“, сред които е и знаменития „Сватбен марш“ на Менделсон, увертюрата „Турчин в Италия“ от Росини ще бъдат допълнени от български и турски музикални нотки. „Севдана“ от Георги Златев-Черкин и турската народната песен „Драмски мост“, която е посветена на акведукта край гръцкия град Драма чудесно допълват концертната програма.

Севал Кадиоглу е роден в гр. Хасково в семейството на музиканти. Първи уроци по музика му преподава неговият баща, който е работил като фаготист в Хасковски симфоничен оркестър. По-късно, когато Севал Кадиоглу е 12-годишен, семейството му емигрира в Република Турция. Там той продължава музикалното си образование в Държавна консерватория – Анкара. След дипломирането си, през 2000 г. записва магистратура в Нов Български Университет, а втора магистърска диплома по дирижиране получава през 2014 г. в АМТИИ Пловдив. Понастоящем работи в Държавния симфоничен оркестър в гр. Бурса.

Озгеджан Гюноз е родена през 1986 г. в гр. Измир. Започва обучението си по цигулка на 9-годишна възраст в Hacettepe University. През 2005 г. завършва образованието си в университета „Dokuz Eylul“ в родния си град. Същата година печели стипендия за майсторски клас по камерна музика „Apple Hill“ в САЩ. През 2006 г., в рамките на една година, учи при Дейвид Салнес в Университетът в щата Мериленд, след което се завръща в Турция. Там завършва магистърската си степен при Вениамин Варшавски в Истанбулския университет през 2010 г.

Понастоящем работи като асистент на концертмайстора в Истанбулския държавен симфоничен оркестър.

Подобни

Leave a Comment

4 × two =