Унгарският ансамбъл “Хайду“ гостува на ІІ ОУ ”Д-р Петър Берон” в Шумен

Танцьорите и певците от ансамбъл “Хайду“ от Дебрецен гостуваха днес на ІІ ОУ ”Д-р Петър Берон” в Шумен. Посещението е част от празненствата по повод Деня на българо-унгарското приятелство, отбелязван традиционно на 19-ти октомври. Унгарските гости влязоха в класните стаи и видяха как учениците рисуват керамика по унгарски мотиви, моделират кукли с унгарски носии, гледат анимационни филми и правят един вид културна разходка из столицата Будапеща. „Във фоайето на училището унгарците облякоха едно момиче с традиционна носия от град Дебрецен, който е побратимен с Шумен. Танцьор, облечен като овчар, изигра пред малчуганите невероятен танц. Атмосферата бе много задушевна и хубава. Това посещение остави у децата незабравими спомени“, разказа Анелия Веждарова, учител във ІІ ОУ ”Д-р Петър Берон”.

Любопитното в случая е, че книжката „Шуменска читанка“, която бе издадена през 2011 година, вече се превежда на унгарски език. Г-жа Веждарова е една от авторите на читанката, заедно с Антония Панова, Красимира Александрова и Живка Тонева. Художественото оформление е дело на Диян Евтимов. „Преводът на читанката на унгарски ще е готов през май 2018 година. Унгарските деца, които ще се запознаят чрез нея със забележителностите на Шумен, ще гостуват на ученици и учители в ОУ ”Д-р Петър Берон”, след което ще имат възмоснот да видят на живо културните обекти в района“, каза още Анелия Веждарова.

Базовото бе домакин на миналогодишните събития по повод Деня на българо-унгарското приятелство, а тази година празненствата се организират от общинските власти.

Подобни

Leave a Comment

fifteen − 5 =