Унгарският посланик гостува в Шумен по повод 170 г. от революцията им срещу Австрийската империя

Извънредният и пълномощен посланик на Унгария в България – Н.Пр. г-жа Текла Харангозо ще посети Шумен по повод отбелязването на националния празник на Унгария, информират от общината.

Програмата й на 19-ти март включва среща с кмета на общината Любомир Христов, поднасяне на венци на паметника на Люйош Кошут и откриване на фотоизложбата „Духовното присъствие на Унгария в България“ на фотографа Бахгет Искандер във фоайето на Регионална библиотека „Ст. Чилингиров“. По план г-жа Харангозо трябва да поднесе венци пред къщата-музей“Лайош Кошут”, както и да посети Арменската църква в града.

Заедно с нея ще бъдат г-жа Дьорди Димитров – директор на Унгарския култ. институт и съветник по култ. въпроси към Посолството на Унгария; г-н Чаба балаж, консул и първи секретар на мисията и г-н Тамаш Будаи – първи секретар и търговски аташе на мисията.

Националният празник на Унгария е на 15-ти март. Тази година маджарите отбелязват 170 години от избухването на Революцията и борбата за свобода от 1848-1849 г. срещу  австрийското подтисничество.

Снимка: Дипломатически спектър

 

 

 

Подобни

Leave a Comment

16 − eight =