Унгарският посланик ще открие официално обновената къща-музей „Лайош Кошут“

170-годишнината от борбата за свобода на унгарския народ от 1848-1849 г.  е формалният повод да се извърши поредното техническо обновяване на знаковата за българо-унгарското приятелство къща-музей „Лайош Кошут“.

По-голямата част от средствата, в размер от 25, 681 лева са осигурени по програмата  „Опазване на унгарските паметници в чужбина” на унгарското Министерство на външните работи. Значително е и българското финансово участие –  10,640 лева от страна на РИМ – Шумен и 3,270 лева от Община Шумен.

Официалната церемония по откриването ще се състои днес, 31 октомври, от 11 ч. в експозиционната зала на къщата-музей.

Официални гости на събитието ще бъдат извънредният и пълномощен посланик на Унгария у нас Текла Харангозо и кметът на община Шумен Любомир Христов. Церемонията ще започне със слово на унгарския дипломат.

В съпътстващата програма на събитието гостите ще могат да слушат импровизиран концерт на младите изпълнители Хелга Дебрецени-Киш и Кристиан Дьомен. Двамата музиканти са студенти в специалност “Народна музика” в Музикалната академия „Ференц Лист” и ще свирят спонтанни импровизации за цитра по мотиви от народна музика, джаз и съвременна музика.

Подобни

Leave a Comment

eighteen − fourteen =