Условни присъди и глоби от по 2 500 лева получиха братя Юзеирови

Росен и Атанас Йорданови, по-известни като братя Юзеирови, бяха признати днес от състав на Шуменския районен съд за виновни и получиха осъдителни присъди, обществено порицание и глоба за проповядване на национална и етническа омраза към българската нация, българския етнос и омраза на религиозна основа. Присъдите им бяха прочетени в тяхно отсъствие, тъй като процесът срещу тях се гледа при условията на задочното производство.

Двамата братя бяха предадени на съд с обвинителен акт на Районната прокуратура в Шумен по две обвинения, извършени в съучастие и като съизвършители. Делото беше на специален отчет в прокуратурата.

На 2 април 2010 год. в хотел „Шумен“ в град Шумен двамата братя  проповядвали национална и етническа омраза към българския народ чрез слово и носенето на фесове при учредяването на политическа партия с абревиатурата ОТОМАН, като използвали турски военен марш и песента „Джелем, джелем“.  Росен и Атанас Йорданови направили заявление за преименуването на град Търговище като Ески Джумая. Заявили също, че градът бил повече от 500 години турски град.

По време на учредяването на партията си Росен носел фес. Използвали символа полумесец в знамето на партията си и изпълнили мюсюлманска молитва намаз при полагането на венец на паметника на героя от Балканската и Междусъюзническата война полковник Каварналиев, като проповядвали омраза на религиозна основа. Прокуратурата припомня в обвинителния си акт, че това се е случило в деня на Разпети петък, най-тъжния ден за православното християнство.

С присъдата на Шуменския районен съд 52-годишният Росен Йорданов получи общо наказание за двете престъпления 4 месеца лишаване от свобода, чието изтърпяване съдът отложи с 3-годишен изпитателен срок, обществено порицание и глоба в размер на 2500 лева.

Атанас Йорданов, който бе признат за виновен за същите деяния – по член 162, ал. 1 и по член 164, ал. 1 от НК,  получи наказание 3 месеца лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок, обществено порицание и глоба в размер на 2500 лева. При определяне на наказанията на двамата подсъдими съдът прие, че не са налице смекчаващи обстоятелства при извършване на деянията им.

Представителят на Районната прокуратура настоява в обвинителната си реч за наказания по 8 месеца лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок за подсъдимите братя.

Ще припомним, че по делото са били разпитани общо 51 свидетели. Впоследствие са били заличени 12, но показания пред съда дадоха общо 39 души. В съдебната зала бяха изслушани и 11 вещи лица.

В тежест на братя Юзеирови, които са с постоянен адрес в търговищкото село Славяново, но живеят от години в Белгия, са и направените съдебни разноски за над 2000 лева.

Присъдата на Шуменския районен съд подлежи на протест и обжалване пред Шуменския окръжен съд в законния срок.

Подобни

Leave a Comment

3 × 3 =