Участниците от 22 държави в eJOI посетиха културно-исторически обекти в България

В почивния ден между двата състезателни дни от първата Европейска младежка олимпиада по информатика eJOI , участниците от всички 22 държави и техните ръководители посетиха културно-исторически забележителности в град Пловдив.

Отборите и техните лидери отпътуваха рано тази сутрин и в рамките на деня се запознаха с най-интересното от историята на град Пловдив. Сред обектите, които посетиха, са Малката базилика, Римският стадион и Античният Театър, където запечатаха момента с обща снимка.

На 11 септември от 9:00 до 13:00 часа във Форум „Джон Атанасов“ в София Тех Парк предстои вторият и финален състезателен ден от Олимпиадата. Очаква се битката за медалите да е оспорвана до последните минути на състезанието. Особено вълнуващ ще бъде финалът в 13:00 часа, когато системата ще прекъсне състезанието, вратите на  залата ще се отворят, а емоциите на състезателите ще са особено интензивни при първата им среща с ръководителите им броени мигове след края на надпреварата.

Успоредно с финалните състезателни часове, от 11:00 ч. също на 11 септември във Форум „Джон Атанасов“ в София Тех Парк Министерство на труда и социалната политика организира съпътстващо събитие на eJOI, начало на кампанията „Открий ме, разбери ме, приеми ме“. Кампанията на министерството има за цел да промени нагласите на обществото към всички деца и младежи в неравностойно положение, нуждаещи се от подкрепа, разбиране и помощ в развитието им. Събитието ще бъде под формата на среща-дискусия относно възможностите за личностно развитие на деца и младежи, настанени в резидентни услуги. Представителите на неправителствения сектор, държавата и работодателите имат възможност да обсъдят възможностите и верния подход към децата с увреждания, които имат потенциал за развитие на уменията и талантите си. Гости на събитието ще бъдат семейството и треньора на младеж, успешно развиващ се в областта на информационните технологии. Неговият талант доказва, че различните деца могат да имат пълноценен начин на живот, когато са подкрепени от обществото ни.

След приключване на състезанието следва разглеждане на резултатите и контестанциите и разпределение на медалите. Също така, ще бъде избран президент на eJOI и ще бъде формирана управленска структура на Европейската младежка олимпиада по информатика.

След като отдъхнат от надпреварата, в късния следобед на 11 септември участниците в eJOI и техните ръководители ще се включат в организирана обиколка на забележителностите на София.

Подобни

Leave a Comment

10 − 1 =