Река Голяма Камчия влезе в режим „Хвани-пусни“, монтираха и указателни табели

Започна поставянето на указателни табели по поречието на река Голяма Камчия в участъка от „Омуртагов мост“ до язовир „Тича“. Действията са продиктувани от заповед № РД 09-5/05.01.2018-2 на министърa на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, която гласи, че същият участък влиза в режим „Хвани-пусни“, което означава, че е забранено задържането на улов от балканска (речна) пъстърва.

Всяка уловена балканка трябва се връща в реката без оглед на нейното състояние и размер. В противен случай нарушителите ги грози глоба от 1500 до 3000 лева.

Популацията на пъстърва в реката е много добра и то благодарение на ежегодното зарибяване на ентусиастите на риболовен клуб „Чисти брегове“ – гр. Велики Преслав и членовете на Федерацият ана мухарите. Основен спонсор на акциите е Валентин Василев. Последното подобно зарибяване бе осъществено в края на септември 2017 година, когато в средното течение на Голяма Камчия бяха пуснати 4000 малки рибки, с тегло около 10-12 грама.

Борбата с бракониерските набези по реката не спира. Проверките се осъществяват от служителите на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури.

Подобни

Leave a Comment

eleven + 13 =