Ученици и студенти дискутираха ролята на Българското европредседателство

Дискусия на тема „Пръв сред равни – Ние и Европейският съюз“ с участието на ученици и студенти се проведе днес в 309-та аудитория „Боян Пенев“ на ШУ „Еп. К. Преславски“. Проявата е част от инициативите, посветени на Месеца на Българското председателство на Европейския съюз в Шумен. Организатор на събитието е Община Шумен в партньорство с ШУ „Еп. К. Преславски“ и обществения посредник.

Водещ на дискусията бе доц. д-р Юрий Проданов, ръководител на катедра „Журналистика и масови комуникации“ във висшето училище. В обсъждането се включи и гл. ас. Катя Христова, преподавател по европейска политика в Нов български университет. В основата на изграждането на Европейския съюз е разбирането за единство в многообразието и това не е случайно, защото Европа е люлка на съвременната цивилизация и култура. Така започна диалогът с учениците и студентите в пълната аудитория „Боян Пенев“ на университета. Катя Христова посочи, че България има уникалния шанс да председателства Съвета на Европа в ключов за развитието на Европейския съюз период, когато се осмисля стратегическата перспектива за неговото развитие до 2027 година. Сред приоритетите на България при председателството на Съвета на ЕС е изработването на финансова рамка и бюджет, който засяга непосредствено интересите на гражданите на Европа. Кохезионната политика, която има изключително важна роля за нашия регион, и интегрирането на Западните Балкани в контекста на европейската перспектива са също част от приоритетите на страната ни, припомни преподавателката от Нов български университет. По думите й, една от важните задачи на ЕС е развитието на информационните технологии и бъдещето на много сектори в индустрията и селското стопанство е дигитализацията. В българския дневен ред е и младежката политика като един от акцентите в нея е бързото включване на младите хора в пазара на труда. Катя Христова насърчи младежите по-активно да се включват в европейските инициативи и програми.

В края на срещата от името на кмета Любомир Христов бяха наградени най-добрите фотографии от конкурса „Европа в Шумен“, който се проведе в рамките на Месеца на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, организиран от Община Шумен. Отличени бяха деветокласничките Десислава Герчева и Мари Такворян и младият фотограф Мустафа Мустафов. Десислава е възпитаничка на ЦПЛР – ОДК, а Мари е ученичка в СУ „Трайко Симеонов“. Мустафа е студент в четвърти курс в ШУ „Еп. К. Преславски“по специалността „Журналистика“. И тримата получиха ваучери от книжарница „Хеликон“.

Подобни

Leave a Comment

two × two =