Ученици от ДУ “Нювваб” се завърнаха от научен семинар в Истанбул

Шест ученици от Духовното училище „Нювваб“ – гр. Шумен заедно с учителя си и д-р по религиозни науки Осман Ибрахимов се включиха в третото издание на научния семинар „Научни пътешественици“ в Истанбул. Групата от България включваше и възпитаници на мюсюлманските духовни училища в Русе и Момчилград, информира Главно мюфтийство.

В свое писмо ученикът от „Нювваб“ Йонуз Ерол Йонуз споделя впечатленията си от визитата им в Турция и участието в научния семинар в квартал Картал. „Първият ден от семинара премина в опознаване и разходки из духовното училище в кв. Картал в град Истанбул. Вторият и третият ден преминаха в демонстрации и опити по химия, физика, биология и други. Последните три дни от научния семинар бяхме на научно изложение в градската градина в кв. Малтепе, парк „Орхан Гази“, която беше отворила вратите си за обществеността“, споделя в писмото си той.

В градската градина в квартала са изложени 43 тематични щанда с ателиета – биология, химия, физика, археология, боядисване, архитектура, география, математика, умни игри, роботика и др. Няколко души пък са се превъплътили като известните учени и изобретатели Алберт Айнщайн, Никола Тесла и Леонардо да Винчи.

Учениците са имали възможност да си изберат предварително към кое от ателиетата да се присъединят, в зависимост от интересите им в съответната научна област.

Ученикът от ДУ „Нювваб“ – гр. Шумен завършва писмото си с призив към всички свои връстници: „Четете, учете, но заедно с това следете какво реално сте научили и дали прилагате наученото в живота си. След това предавайте новопридобитите знания на други – нека така да бъдем по-щастливи в един свят на любознанието.

Нека не забравяме, че първият айет от Свещената ни Книга е ,,Чети!“. Но това четене изисква и прилагане на прочетеното и наученото в Земния ни живот, така че то да бъде в наша полза на Ахирета (Отвъдния живот).“

Снимки: Grandmufti.bg

 

Подобни

Leave a Comment

four × four =