Ученическа викторина за Панчо Владигеров ще се проведе в Шумен

Ученици от шести клас в десет шуменски училища ще се включат във викторина, посветена на 120 години от рождението на Панчо Владигеров. Тя ще се проведе в два етапа. Първият кръг ще протече във всяко училище на 11 април, като по регламент участниците ще отговарят на тест с единайсет въпроса в рамките на 15 минути.

Резултатите се бъдат обявени на 12 април, а представянето на учениците ще оценява комисия в състав – проф. Стефан Хърков, преподавател в ШУ „Еп. К. Преславски“, Диана Дечева, изпълнителен директор на Фондация „Панчо Владигеров“ и Стефка Макавеева, музикален педагог. Шестокласниците, които съберат най-много точки, ще бъдат разпределени в няколко отбора и ще продължат във втория кръг на състезанието.

На 12 април ще стане ясен и регламентът за провеждане на втория етап на викторината. Той ще се състои на 8 май в зала „Сава Доброплодни“ на Народното читалище „Добри Войников-1856“. За втория кръг на състезанието ще бъде съставен и специален конспект с въпроси.

Наградата за най-добре представилия се отбор е посещение на концерт на носителите на награди от тазгодишния конкурс за пианисти и цигулари „Панчо Владигеров“ в Шумен. Концертът е включен в програмата на Международния музикален фестивал „Варненско лято“.

Организатори на викторината са Община Шумен и Фондация „Панчо Владигеров“. От общинската администрация съобщават, че изложбата, посветена на 120 години от рождението на Панчо Владигеров и подготвена от Държавния архив по повод честванията, от днес е експонирана в изложбената зала на Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“. Учениците могат да се запознаят от нея с биографията и творческото дело на големия български композитор, диригент и педагог.

Подобни

Leave a Comment

2 × 1 =