Фолклорен фестивал в Плиска демонстрира етническото многообразие на България

Регионален исторически музей – Шумен организира за първи път в своята история етно фолклорен фестивал „Черга“ . Събитието, планирано за 7 юли, ще се проведе в  Национален историко-археологически резерват „Плиска“, в основите на първата българска столица.

„Нашето желание е именно там да покажем етническото многообразие на съвременна България с неговата палитра от музика, песни, танци и традиционни обичаи на етносите от съответните краища на страната“, обявиха от музея. Партньор на събитието е Сдружение „Български музеи”.

До момента участие са потвърдили ученически клуб „Български сърца” от село Кулевча, Одеска област, Украйна. РИМ – Шумен е в дългогодишно партньорство със селището, основано от преселници от Шуменско след Руско-турската война през 1829 г. Вече над 180 г. жителите му съхраняват българския език, обичаи, фолклор и традиции и ги предават от поколение на поколение.

На етно фолклорния фестивал ще се изявят също малчуганите от 19 ДГ ”Конче вихрогонче” – Шумен. В забавачката се възпитават, обучават и развиват над 130 деца, организирани в 6 групи. Ежегодно децата се представят безупречно в различни конкурси и фестивали. През 2016 г. градината е отличена с Наградата на Шумен в системата на образованието и науката. Танцът „Легенда за Мадарските скали” печели първо място на Регионален конкурс „Да съхраним традициите” и на други представяния.

Снимка: inews.bg

 

 

Подобни

Leave a Comment

20 − nineteen =