Фотоизложба по повод 75 години от спасението на българските евреи в Шумен

Фотоизложба „Спасението. 10 март 1943 г.“, посветена на 75 години от спасението на българските евреи, бе представена от уредника в Регионалния исторически музей в Шумен  Бета Хараланова. Тя е организирана от музея и Регионалната организация на евреите „Шалом“ в Шумен и е подредена на втория етаж във фоайето на Община Шумен.

Експозицията разказва за основните моменти от идването на нацистите на власт в Германия през 1933 г., за „Кристалната нощ” (1938 г), поставила началото на Холокоста в Европа и на антисемитизма в България през тези години. Значително място в експозицията заемат таблата, свързани с борбата на видни общественици, писатели, адвокати срещу Закона за защита на нацията, приет през месец декември 1940 г., на шуменските депутати и редица шуменски граждани, обявили се в защита на евреите. Представени са и събития, свързани със самото спасение на българските евреи в годините на Холокоста.

Посетителите могат да се запознаят с интересни факсимилета от документи – статия, публикувана през 1938 г. в немско списание и насочена срещу композитора Панчо Владигеров, с изказванията в защита на евреите на известни личности от нашия град – Ст. Чилингиров, Марин Тютюнджиев, д-р Любен Дюгмеджиев, с живота на областния управител Стефан Пенев, на д-р Смядовски и учителя Васил Острев и мн. др., оказвали морална защита и материална помощ на евреите от Шумен в годините на Холокоста.

Снимки и спомени разказват за живота на шуменските евреи през 1940-1943 г. – трудовите лагери за мъжете, задължителните жълти значки, забраната за посещения на театри, кина, читалища и питейни заведения, преминаването по главните улици на града. Това са част от ограниченията, които те преживяват в годините на Холокоста.

„Но все пак те са спасени благодарение на действията на целия български народ, благодарение на Св. Синод на българската православна църква, както и благодарение на действията на редица депутати и общественици. Това никога не трябва да се забравя. Както не трябва да се забравя и депортацията на 11 480 евреи от Македония и Беломорска Тракия“, сподели при представянето на фотоизложбата Бета Хараланова. Тя припомни, че

Тя припомни още, че преди пет години Шумен бе удостоен с наградата „Шофар“. Всяка година Организацията на евреите в България „Шалом” връчва тази награда на изявени общественици и интелектуалци за принос в развитието на българското общество и запазване на толерантните отношения между евреите и цялото общество. В името на толерантността и в знак на благодарност към действията по време на спасението на българските евреи организацията връчи наградата „Шофар“ на 11 български града, сред които и Шумен – град на единство и многообразие на етносите.

Подобни

Leave a Comment

three × three =