Френският посланик направи бърз тур из шуменските простори

Първото официално посещение в Шумен на извънредния и пълномощен посланик на Франция у нас – Ерик Льобедел протече при една наистина интензивна програма. Придружен от съпругата си г-жа Бриджит Вала – Льобедел, той се срещна първо с кмета на община Шумен и неговия екип.

Дипломатът сподели, че се чувства като голям приятел на страната ни и заедно със съпругата си се стремят да използват всеки уикенд за да посетят нови и нови кътчета на „прекрасната България“.

Като дипломат, г-н Льобедел е готов да сътрудничи с всички сили за нови контакти в сферите на икономиката и на културата, които според него са неразделими една от друга. От своя страна кметът традиционно представи на високия гост историята и настоящето на града и общината, като общото пожелание в края на срещата беше в новото разширение на Индустриален парк – Шумен, което стартира от утре, да има най-малко поне една френска фирма.

След срещата си с областния управител проф. Стефан Желев и краткия брифинг, г-н Льобедел посети Томбул джамия, археологическия резерват Шуменска крепост и монумента „Създатели на българската държава“.

„Нашите народи са близки още от времето, когато държавите ни са имали обща граница – по времето на вашия хан Крум и наследниците на Карл Велики. Сега ни свързва общо бъдеще“, каза още негово превъзходителство Ерик Льобедел и изрази увереност, че често ще посещава Шумен и региона.

Веднага след това той отпътува към Велики Преслав, за да се срещне с кмета на града д-р Александър Горчев. Посещението е следствие на покана, която д-р Горчев отправя лично към посланика, при откриването на изложбата „Преславското съкровище. Преслав – средновековна столица на България“ в националния и световен френски музей „Лувър“.

Темите, които обсъдиха, бяха свързани с възможности за обучение по френски език, развитието на винопроизводството и туризма, и промишлените мощности в Общината.

Ерик Льобедел предложи на кмета на Велики Преслав да изпрати списък с градове, сходни по мащаб, характеристики и интереси с Велики Преслав, с оглед на бъдещо международно партньорство. След срещата им  в сградата на Общинска администрация, посланикът на Франция и кметът на старата столица посетиха Археологически музей „Велики Преслав“ и Национален историко-археологически резерват „Велики Преслав“.

В музея Ерик Льобедел и съпругата му с интерес разгледаха експонатите, а разходката им в резервата бе с акцент Златната църква.

Подобни

Leave a Comment

20 − fifteen =