Хитрино почете с курбан паметта на загиналите при трагедията преди година

Стотици хора се събраха в ритуалната зала в Хитрино, за да почетат загиналите и пострадалите при трагичния инцидент преди една година , когато влакова композиция превозваща пропан-бутан и пропилен дерайлира и отне живота на седем души. Церемонията започна с минута мълчание.

Опелото дойдоха да уважат: Месут Мехмедов – Районен мюфтия на Шумен, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, гл. комисар Комисар Николай Николов – директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“, ст. комисар Ялчън Расим – директор на ОДМВР- Шумен, Красимир Генов от Камарата на Архитектите в България, Иван Иванов – директор на РДПБЗН – Шумен, омбудсманът на Шумен Иван Капралов и разбира се кметът на Хитрино Нуридин Исмаил и много други.

Кметът Нуридин Исмаил изказа своята благодарност към правителството, институциите и към всички, които бяха съпричастни към болката на жителите на Хитрино.

Реч на кметът на Хитрино Нуридин Исмаил по повод една година о…

Реч на кметът на Хитрино Нуридин Исмаил по повод една година от трагичните събития

Публикувахте от СтрелаБГ в 17 декември 2017 г.

 

Своите вълнения от днешната среща не можа да скрие и гл. комисар Николай Николов.

„Дойдох тук с толкова вълнение и трепет. Никога няма да забравя тези дни, които прекарах тук. Ръкоплясканията с които ме посрещнахте ме развълнуваха много. На всички ни се иска, когато се събудим всичко да е по старо му, но за всичко трябва търпение“, заяви Николов.

Молитва в памет на загиналите и за благоденствие на оцелелите отправиха Районен мюфтия и Варненският и Великопреславски митрополит.

„Живейте в мир с всички човеци и Бога на мира и любовта ще бъде с вас. Следователно в тези предрождественски дни, в неделята на Светите праотци, ние да възвисим именно радостта от идването на Спасителят над света и да благопожелаем здраве, успех и добро съжителство на всички хора. Онова, което не е завършено, да се завърши. Онова, което не е направено, да се направи. Онова, което не достига в нашите сили за проява на състрадателност, да се прояви. Тези, които са живи, имат дълг да се молят за покойниците, да се постараят да нормализират своя живот и да живеят добродетелно“, каза още пред журналисти митрополит Йоан.

След официалната церемония бе даден и курбан по мюсюлмански обичаи.

По – късно бе излъчен документален филм “Хитрино – катастрофата”, който показа лицето на ужаса и следите оставени от взрива.

 

 

Подобни

Leave a Comment

four + 19 =